ECLI:NL:RBDHA:2026:14210

ECLI:NL:RBDHA:2026:14210

Instantie Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak 30-03-2026
Datum publicatie 29-05-2026
Zaaknummer 26/1079
Rechtsgebied Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
Procedure Voorlopige voorziening
Zittingsplaats Den Haag

Samenvatting

Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak van de voorzieningenrechter. Pw, afwijzing aanvragen bijzondere bijstand voor hotelovernachtingen. Geen spoedeisend belang bij de gevraagde voorziening. Afwijzing verzoek.

Uitspraak

[verzoekster] , uit [woonplaats] , verzoekster

(gemachtigde: mr. J. Ruijs),

en

het college van burgemeester en wethouders gemeente Leiden, verweerder

(gemachtigde: mr. K. Bergacker).

Inleiding

1. In deze uitspraak beslist de voorzieningenrechter op het verzoek om een voorlopige voorziening van verzoekster tegen de afwijzing van haar aanvragen voor bijzondere bijstand op grond van de Participatiewet (Pw) voor de kosten van hotelovernachtingen in de periode februari tot en met september 2025.

Verweerder heeft deze aanvragen met het besluit van 19 september 2025 afgewezen. Met het bestreden besluit van 12 januari 2026 op het bezwaar van eiseres is verweerder bij de afwijzing van de aanvragen gebleven. Eiseres heeft hiertegen beroep ingesteld en de voorzieningenrechter gevraagd om een voorlopige voorziening te treffen.

Bij besluit van 9 februari 2026 heeft verweerder een vervangingsbeslissing genomen en de motivering in het bestreden besluit hersteld, omdat er een fout in zat.

Verweerder heeft op het verzoek om een voorlopige voorziening gereageerd met een verweerschrift.

De voorzieningenrechter heeft het verzoek op 30 maart 2026 op zitting behandeld. Hieraan hebben deelgenomen: verzoekster, de gemachtigde van verzoekster en de gemachtigde van verweerder.

Na afloop van de zitting heeft de voorzieningenrechter direct uitspraak gedaan.

Beoordeling door de voorzieningenrechter

2. De voorzieningenrechter treft op grond van artikel 8:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) alleen een voorlopige voorziening als “onverwijlde spoed” dat vereist. Bij een financieel geschil, zoals in deze zaak, is dat niet snel het geval. In beginsel kan namelijk na afloop van de bodemzaak het bedrag waarover het geschil gaat, alsnog worden (terug)betaald, zo nodig met vergoeding van de wettelijke rente. Als er geen onomkeerbare situatie dreigt, bijvoorbeeld faillissement, of acute financiële nood is, neemt de voorzieningenrechter aan dat spoedeisend belang ontbreekt, zodat hij alleen al daarom geen voorlopige voorziening treft.

Verzoekster voert hierover aan dat sprake is van spoed vanwege haar aanhoudende dakloosheid. Het bestreden besluit heeft tot gevolg dat zij geld tekort komt en rood staat. Volgens verzoekster is bovendien sprake van een zeer uitzonderlijk geval. Daarbij heeft verzoekster gewezen op de omstandigheden die ertoe hebben geleid dat zij uit haar (huur)woning is gezet.

De voorzieningenrechter stelt vast dat blijkens de stukken alle hotelovernachtingen in de in geding zijnde periode door verzoekster zijn betaald. Reeds hierom is er geen spoedeisend belang bij de gevraagde voorlopige voorziening, althans voor zover het de kosten van de in geding zijnde hotelovernachtingen betreft. Voor zover verzoekster meent dat haar uitkering niet toereikend is, kan zij verweerder verzoeken om de uitkering af te stemmen op haar omstandigheden, mogelijkheden en middelen. Op een besluit van verweerder daarover kan thans niet worden vooruitgelopen. Verzoekster dient er rekening mee te houden dat verweerder niet bereid is om de kosten van hotelovernachtingen te vergoeden, gezien de aanwezigheid van opvang voor daklozen in de gemeente Leiden. Vooralsnog is niet aannemelijk dat verzoekster van die voorziening geen gebruik kan maken.

Gelet op het vorenstaande wijst de voorzieningenrechter het verzoek om voorlopige voorziening af. 3. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af.

Deze uitspraak is uitgesproken in het openbaar op 30 maart 2026 door mr. C.J. Waterbolk, voorzieningenrechter, in aanwezigheid van mr. E.P.A. Stok, griffier.

de voorzieningenrechter is verhinderd om deze uitspraak te ondertekenen.

Een afschrift van dit proces-verbaal is verzonden aan partijen op:

Zittende Magistratuur

Griffier

  • mr. E.P.A. Stok

Vindplaatsen

Rechtspraak.nl
Bekijk op rechtspraak.nl Download XML
Rechtspraak.nl XML
+ Alert

♥ Steun Jurisprudentie.online

Gratis service, geen ads, geen tracking.
Klik op de zoekopdracht - dat helpt kleine ondernemers.

🔍 opent nieuw tabblad

Advocaat of Jurist?

Organisch Google verkeer voor een fractie van Google Ads.

✓ 6-26x goedkoper
✓ 100% echte bezoekers
✓ Geen click fraud
Meer info

Eigen website?

Word partner en krijg gerichte bezoekers die juridische info zoeken.

Nu actief:
Word Partner

Klik opent een nieuw tabblad. Je hoeft niks te kopen - alleen de klik helpt.

Alert aanmaken

Keyword:

Je email:

Hoe vaak?

⚡ Powered by
Hostinger Hosting
Betrouwbare hosting vanaf €1.99/maand