ECLI:NL:RBROT:2025:7675

ECLI:NL:RBROT:2025:7675, Rechtbank Rotterdam, 01-07-2025, ROT 25/3954

Instantie Rechtbank Rotterdam
Datum uitspraak 01-07-2025
Datum publicatie Onbekend
Zaaknummer ROT 25/3954
Rechtsgebied Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
Procedure Voorlopige voorziening
Zittingsplaats Rotterdam
Jurisprudentie Netwerk (LiDo)
Aangehaald door 1 zaken
1 wettelijke verwijzingen

Aangehaald door

Wettelijke verwijzingen

BWBR0005537

Samenvatting

Het college heeft het besluit (tot doorsturen van verzoekers aanvraag om bijstandsuitkering) ingetrokken. Het college neemt verzoekers bijstandsaanvraag alsnog in behandeling. Naar aanleiding hiervan heeft verzoeker het verzoek om een voorlopige voorziening ingetrokken en verzocht om vergoeding van de gemaakte proceskosten. De voorzieningenrechter wijst dat verzoek toe.

Uitspraak

[naam verzoeker] , z.v.w.v.p., verzoeker

(gemachtigde: mr. D. Matadien),

en

het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam, het college

(gemachtigde: [persoon A] ).

Inleiding

1. Met het bestreden besluit van 14 april 2025 heeft het college verzoekers aanvraag doorgestuurd naar Stroomopwaarts. Verzoeker heeft hiertegen bezwaar gemaakt en de voorzieningenrechter gevraagd om een voorlopige voorziening te treffen.

2. Op 3 juni 2025 heeft het college een nieuw besluit genomen en daarin bepaald dat verzoeker een voorschot op zijn bijstandsuitkering ontvangt, omdat het college alsnog zijn aanvraag voor een bijstandsuitkering in behandeling zal nemen en nog niet heeft beslist hierop. Naar aanleiding hiervan heeft verzoeker het verzoek om een voorlopige voorziening ingetrokken en de voorzieningenrechter gevraagd om het college te veroordelen in de gemaakte proceskosten.

3. Het college heeft op 13 juni 2025 gereageerd op het verzoek om proceskostenveroordeling.

4. De voorzieningenrechter doet zonder zitting uitspraak op het verzoek om proceskostenveroordeling.

Beoordeling door de voorzieningenrechter

5. De voorzieningenrechter wijst het verzoek toe. Zij legt hierna uit hoe zij tot dit oordeel is gekomen.

Wanneer wordt een bestuursorgaan in de proceskosten veroordeeld?

6. Als een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingetrokken omdat het bestuursorgaan geheel of gedeeltelijk aan de indiener van het verzoekschrift is tegemoet gekomen, kan de voorzieningenrechter op verzoek van de indiener dat bestuursorgaan bij afzonderlijke uitspraak veroordelen in de proceskosten.

In een voorlopige voorzieningenprocedure is het antwoord op de vraag of geheel of gedeeltelijk is tegemoetgekomen in de zin van artikel 8:75a, eerste lid, van de Awb afhankelijk van het specifieke doel van die procedure, namelijk het voorkomen van onevenredig nadeel hangende een bezwaar- of beroepsprocedure. Dit betekent dat geheel of gedeeltelijk wordt tegemoetgekomen als bedoeld in dit artikel, indien het bestuursorgaan de tenuitvoerlegging van het besluit voorlopig opschort, dan wel een maatregel neemt waartoe het verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening strekt.

Is het college aan het verzoek tegemoetgekomen?

7. Het college is met het besluit van 3 juni 2025 aan verzoeker tegemoetgekomen. Het uitgangspunt is dat het enkele feit dat het bestuursorgaan aan verzoeker tegemoetkomt reden is om het verzoek om proceskostenveroordeling toe te wijzen. Verzoeker heeft dan namelijk een reden gehad om het verzoek om voorlopige voorziening in te dienen. Op dit uitgangspunt kan slechts een uitzondering worden gemaakt vanwege bijzondere omstandigheden.

8. Het college heeft in zijn reactie van 13 juni 2025 het standpunt ingenomen dat het in de veronderstelling was dat verzoekers aanvraag naar aanleiding van het bestreden besluit verder in behandeling zou worden genomen in Vlaardingen (door Stroomopwaarts), omdat verzoeker zich zou kunnen melden bij Centraal Onthaal in Vlaardingen. Naar aanleiding van verzoekers bezwaar tegen het bestreden besluit hebben medewerkers van Werk en Inkomen met de gemachtigde van verzoeker gesproken en wordt de aanvraag weer door Werk en Inkomen behandeld. Het college stelt zich op het standpunt zorgvuldig gehandeld te hebben. De voorzieningenrechter is van oordeel dat hieruit niet volgt dat sprake zou zijn van bijzondere omstandigheden op grond waarvan een uitzondering moet worden gemaakt. Daarom wijst de voorzieningenrechter het verzoek om het college in de proceskosten te veroordelen toe.

Welke kosten dient het college te vergoeden?

9. De proceskosten worden als volgt berekend. Verzoeker heeft zich laten bijstaan door zijn gemachtigde. Deze gemachtigde heeft een proceshandeling verricht: het indienen van een verzoekschrift. Deze proceshandeling levert één punt op met een waarde van € 907,-. Dat betekent dat de totale proceskosten die het college moet vergoeden € 907,- bedragen.

Beslissing

De voorzieningenrechter veroordeelt het college tot betaling van € 907,- aan verzoeker.

Deze uitspraak is gedaan door mr. M. Zoethout, voorzieningenrechter, in aanwezigheid van mr. H Sabanovic, griffier.

Uitgesproken in het openbaar op 1 juli 2025.

De voorzieningenrechter is verhinderd te tekenen

Een afschrift van deze uitspraak is verzonden aan partijen op:

Zittende Magistratuur

Griffier

  • mr. M

Vindplaatsen

Rechtspraak.nl
Bekijk op rechtspraak.nl Download XML
Rechtspraak.nl XML
+ Alert

♥ Steun Jurisprudentie.online

Gratis service, geen ads, geen tracking.
Klik op de zoekopdracht - dat helpt kleine ondernemers.

🔍 opent nieuw tabblad

Advocaat of Jurist?

Organisch Google verkeer voor een fractie van Google Ads.

✓ 6-26x goedkoper
✓ 100% echte bezoekers
✓ Geen click fraud
Meer info

Eigen website?

Word partner en krijg gerichte bezoekers die juridische info zoeken.

Nu actief:
Word Partner

Klik opent een nieuw tabblad. Je hoeft niks te kopen - alleen de klik helpt.

Alert aanmaken

Keyword:

Je email:

Hoe vaak?

⚡ Powered by
Hostinger Hosting
Betrouwbare hosting vanaf €1.99/maand