ECLI:NL:RVS:2025:4097

ECLI:NL:RVS:2025:4097, Raad van State, 27-08-2025, 202404221/1/A2

Instantie Raad van State
Datum uitspraak 27-08-2025
Datum publicatie Onbekend
Zaaknummer 202404221/1/A2
Rechtsgebied Bestuursrecht
Procedure Hoger beroep
Jurisprudentie Netwerk (LiDo)
Aangehaald door 1 zaken
1 wettelijke verwijzingen

Aangehaald door

Wettelijke verwijzingen

BWBR0005537

Samenvatting

Bij besluit van 2 september 2022 heeft de Dienst Toeslagen de huurtoeslag voor [appellant] over het jaar 2021 vastgesteld op € 610,00. In hoger beroep is uitsluitend in geschil of, zoals de rechtbank heeft overwogen, de Dienst Toeslagen terecht aan [appellant] geen proceskostenvergoeding voor de bezwaarfase heeft toegekend.

Uitspraak

202404221/1/A2.

Datum uitspraak: 27 augustus 2025

AFDELING

BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het hoger beroep van:

[appellant], wonend in [woonplaats],

appellant,

tegen de uitspraak van de rechtbank Noord­Holland van 16 mei 2024 in zaak nr. 23/3001 in het geding tussen:

[appellant]

en

de Dienst Toeslagen.

Procesverloop

Bij besluit van 2 september 2022 heeft de Dienst Toeslagen de huurtoeslag voor [appellant] over het jaar 2021 vastgesteld op € 610,00.

Bij besluit van 10 februari 2023 heeft de Dienst Toeslagen het door [appellant] daartegen gemaakte bezwaar ongegrond verklaard, de huurtoeslag over het jaar 2021 op € 2.848,00 vastgesteld en het verzoek om vergoeding van de kosten, die [appellant] in verband met de behandeling van het bezwaar redelijkerwijs heeft moeten maken, afgewezen.

Bij uitspraak van 16 mei 2024 heeft de rechtbank het door [appellant] daartegen ingestelde beroep ongegrond verklaard.

Tegen deze uitspraak heeft [appellant] hoger beroep ingesteld. Ook heeft hij de Afdeling verzocht de Dienst Toeslagen te veroordelen tot vergoeding van schade.

De Dienst Toeslagen heeft een schriftelijke uiteenzetting gegeven.

De Afdeling heeft de zaak op een zitting behandeld op 8 augustus 2025, waar [appellant], bijgestaan door mr. drs. C.M.E Schreinemacher, advocaat te Amsterdam, en de Dienst Toeslagen, vertegenwoordigd door [gemachtigden], zijn verschenen.

Overwegingen

1. In hoger beroep is uitsluitend in geschil of, zoals de rechtbank heeft overwogen, de Dienst Toeslagen terecht aan [appellant] geen proceskostenvergoeding voor de bezwaarfase heeft toegekend.

Hoger beroep

2. De Afdeling volgt het oordeel van de rechtbank dat het besluit van 2 september 2022 niet is herroepen wegens een aan de Dienst Toeslagen te wijten onrechtmatigheid. [appellant] voert in hoger beroep geen redenen aan waarom dat gemotiveerde oordeel onjuist of onvolledig zou zijn. De Afdeling kan zich vinden in de onder rechtsoverweging 12 van de aangevallen uitspraak opgenomen overweging, waarop dat oordeel is gebaseerd en in het bijzonder dat de beslissing op bezwaar is gebaseerd op stukken met informatie over het Brp-adres van [appellant] die na het indienen van het bezwaarschrift zijn verstrekt. De Dienst Toeslagen heeft, gelet op artikel 7:15, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb), terecht geen proceskostenvergoeding voor de bezwaarfase toegekend.

3. Het hoger beroep is ongegrond. De Afdeling bevestigt de uitspraak van de rechtbank.

Verzoek om schadevergoeding

4. [appellant] heeft de Afdeling verzocht om een schadevergoeding. Uit de bevestiging van de aangevallen uitspraak volgt dat zich geen van de in artikel 8:88, eerste lid van de Awb vermelde omstandigheden voordoet op grond waarvan de Afdeling de Dienst Toeslagen tot schadevergoeding kan veroordelen. Alleen al daarom wordt het verzoek afgewezen.

Proceskosten

5. De Dienst Toeslagen hoeft geen proceskosten te vergoeden.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

I. bevestigt de aangevallen uitspraak;

II. wijst het verzoek om schadevergoeding af.

Aldus vastgesteld door mr. E.J. Daalder, lid van de enkelvoudige kamer, in tegenwoordigheid van mr. M.M. Engele, griffier.

w.g. Daalder

lid van de enkelvoudige kamer

w.g. Engele

griffier

Uitgesproken in het openbaar op 27 augustus 2025

1033

Vindplaatsen

Rechtspraak.nl
Bekijk op rechtspraak.nl Download XML
Rechtspraak.nl XML
+ Alert

♥ Steun Jurisprudentie.online

Gratis service, geen ads, geen tracking.
Klik op de zoekopdracht - dat helpt kleine ondernemers.

🔍 opent nieuw tabblad

Advocaat of Jurist?

Organisch Google verkeer voor een fractie van Google Ads.

✓ 6-26x goedkoper
✓ 100% echte bezoekers
✓ Geen click fraud
Meer info

Eigen website?

Word partner en krijg gerichte bezoekers die juridische info zoeken.

Nu actief:
Word Partner

Klik opent een nieuw tabblad. Je hoeft niks te kopen - alleen de klik helpt.

Alert aanmaken

Keyword:

Je email:

Hoe vaak?

⚡ Powered by
Hostinger Hosting
Betrouwbare hosting vanaf €1.99/maand